ciasta i ciastka

Przepisy od Dietetyczki Anety

Aneta to moja serdeczna koleżanka ze studiów dietetycznych w Poznaniu. Mgr dietetyki oraz przyszła zielarka. Piękna i mądra dziewczyna z sercem na dłoni, która potrafi nadać szczególnego znaczenia prostym rzeczom i widzi w ludziach coś więcej: patrzy sercem.

Anetka wysłała mi przepisy na swoje ulubione ciasto i ciastka, które sama stosuje w kuchni. Pozwólcie że zacytuję jej słowa i podzielę się jej przepisami:

Myślę, że w sposobie odżywania przede wszystkim trzeba poznać siebie, swój organizm i jego potrzeby. Każdy z nas jest inny i nie ma jednej dobrej diety dla każdego i to właśnie najpiękniejsze w dietetyce! Ilu ludzi tyle diet. Jednak dla mnie osobiście najważniejsze jest jedno: aby przez jedzenie także kochać. Nie tylko siebie, ale również tych, dla których gotujemy. Chciejmy im dać to co najlepsze, najkorzystniejsze i najsmaczniejsze dla nich. Bo smaczne i zdrowe na pewno się nie wyklucza.

I dlatego właśnie zapytana jakie jest moje ulubione ciasto, mówię, że te, które niekiedy przy zmęczeniu i z trudem robiła dla mnie moja babcia, a spalone ciastka od cioci, które chciała zrobić specjalnie zważając na moje „dziwactwa” żywieniowe… Także sałatka u kuzynki, przygotowywana z okazji moich urodzin, którą z trudem kroiła i mieszała tak długo i starannie, że w końcu wyszła paćka, to właśnie dla mnie szczególne i najlepsze jedzenie, bo przyprawione ich miłością.

Dzięki uprzejmości Marzenki, dzielę się na jej nimfowym blogu kilkoma moimi wariacjami kuchennymi, które najczęściej robię na spotkania z przyjaciółmi albo jako prezent czy podziękę za coś. Uraczenie podniebienia i nieco słodyczy- nie zawsze dosłownie- ale zawsze dla serca poprzez spotkanie czy gest, jest pięknym darem, który możemy ofiarować sobie nawzajem.

Ciasto kokosowo-ryżowe

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego (500ml),
  • otręby gryczane,
  • 40g wiórków kokosowych,
  • paczka ugotowanego ryżu,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 łyżki musu jabłkowego,
  • ½ szklanki suchej kaszy kukurydzanej.

Sposób przygotowania:

Składniki dokładnie mieszamy, otrąb gryczanych dosypujemy do gęstości. Pieczemy w piekarniku 200*C przez około godzinę. Pozostawiamy do wyschnięcia w nagrzanym piekarniku.

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 5 szklanki płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • 2 banany dojrzałe
  • 2 łyżki orzechów laskowych lub wiórków kokosowych
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki ziaren słonecznika (lub innych ziaren)
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 4 łyżki suszonej żurawiny

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Blendujemy banany.
  3. Myjemy i osuszamy jabłko. Trzemy na
    tarce o małych oczkach.
  4. W dużej misce połączyć wszystkie
    składniki.
  5. Formujemy kulki z ciasta, a następnie lekko przygniatamy ręką na blaszce
    ciastka.
  6. Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut.

Dziękuję Ci Anetko za podesłanie przepisów i zdjęć ! : ) Tęsknię za Twoimi prezentami w postaci ciasteczek i kawy na przerwach między zajęciami i liczę na kolejne współprace w przyszłości 😀 !

Dajcie znać w komentarzach czy przypadły Wam do gustu przepisy Anety oraz czy chcecie więcej wpisów tego typu. Czekamy na Wasze opinie i pomysły : )


Social media:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *